Dariku Untukmu...Airis Qaleisya Putri binti Akmal....


Thursday, September 30, 2010

~breech in the womb @ 35 weeks~

0 comments
lame dah ibu @ ayah x update cite baru psl progress kamu...
ntahla,dgn keadaan ibu yg sgt x lrt skrg...sume jd tertangguh...mgkn jgk sbb kamu yg sdh 'besar' dlm rahim ibu,menghimpit sume organ2 n bt ibu rs serba x kena...tp mcm biase xpela sayang,janji kamu selesa dan sihat di dalam rahim ibu...:)

23 September 2010...
Dari pagi tadi smpai ke tengahari pergerakan kamu tak seperti selalu...puas ibu cuba berbual dengan kamu,usap2 kamu..tp masih kurang respons yang ibu dapat dri kamu..slunya klu something mcm ni happen,ubatnye sng je...x lain x bukan COKLAT....tu mmg da jd feveret kamu dri tecik lagi...bak kate ayah,mcm spinach lak klu utk popeye..hehe...tp nmpaknye coklat pon x dpt membuatkan kamu beri respons seperti slu...ibu bgtau ayah dan die pon ikut risau...kami plan nak pegi klinik dan 'tgk' kamu...sampai je klinik Dr. Suzana, scan jd option utk tgk keadaan kamu...dr. bgtau kedudukan kamu tak berapa bagus...kamu breech dan itulah penyebabnya kamu kurang bergerak...kedudukan kamu : kepala ke atas dan montot ke bawah...kedudukan ni mmgla sgt x ok bagi minggu ke 35...ibu lihat muka ayah berubah waktu tu...ibu tau ayah risau...jelas sangat pada wajah ayah..sebenarnya ibu pn risau dan susah hati tapi ibu tahankan air mata dari mengalir....dr. suzana juga bgtau, ruang di dalam perut ibu dah makin sempit means sgt ssh utk kamu untuk berpusing semula...dia pon pelik cmana kamu masih boleh buat pusingan dlm keadaan tu..dr. bgtau,tempoh msa seminggu akan dibagi untuk lihat progress kamu...klula terjadi kamu masih dlm keadaan breech,dr. mntak ibu bt pilihan untuk c-zer..ya,cuma pilih tarikh untuk keluarkan kamu...yg mane option tu btl2 bt ibu gelisah...balik dari klinik,ayah amik bantal dan tutup muka (benda yang ayah buat kalau susah hati,sweet jek)...ibu lak x dapat lagi tahan airmata sebab tiba2 trasa amat risaukan kamu dan dugaan yang bakal kita hadapi nanti,dgn kdn dewan bedah tu,ubat bius,darah,kamu yang dikeluarkan dgn cara tu..terbayang kalaula ibu tak dapat lihat kamu nanti..terbayang benda buruk2 yang boleh berlaku...isy,mintaknya dijauhkan la oleh Allah....

sayang,
kamu yang seolah-olah faham susahnya hati ibu dan ayah cuba mengubah kedudukan dengan bersungguh-sungguh..sumpah ibu dapat merasakan usaha kamu itu,gerakan yang kamu lakukan...ibu jadi makin sebak sayang...semalaman kamu mencuba..x henti bergerak dan beralih dalam rahim ibu,cekalnya kamu,kuatnya semangat kamu...apa hasilnya,entahla..hanya Allah yang tahu...esok bakal menentu....namun apapun kedudukan kamu,ibu mau kamu tau,ibu dan ayah amat bangga dengan kamu...bukan salah kamu walau apa pun bakal terjadi nanti...secalit pun bukan salah kamu...:) Andai ini yang Alah SWT takdirkan untuk kita, ibu,ayah dan kamu akan terus membantu satu sama lain,bak kata bonda lyn...KERJASAMA..kami akan terus berdoa untuk kesejahteraan kamu...kamu yang tersayang....:)

~dari ibu~

Monday, August 9, 2010

Hujung Minggu Yang Memenatkan [@Sogo @Pureen Wholesale]

1 comments
written by ayah

Hari Sabtu

Hujung minggu ni memang ayah ngan ibu luangkan masa untuk beli barang baby yang mana masa hanya tinggal beberapa bulan sahaja...(x sabar nak tgok anak ayah ni)..bermula dengan hari sabtu yang amat meletihkan..pagi lagi ayah dan ibu plan nak pergi pureen wholesale kat petaling jaya..sebelum sabtu tu ayah dah google dah map nak ke kilang tu[credit tu aUntie Zaahirah sebab inform kat ibu ngan ayah] tetapi terlupa nak print sebab kalut...lepas breakfast..ayah pun gerak la ke kilang tu...bila sampai dekat bulatan tu ayah tak ingat nak pergi jalan mana sebab jam tahap gaban..ayah cuba la pusingan pukul 9...tak namapak sign kata ada sale pun[kilang pureen pun tak nampak]...ayah u turn and nak pergi jalan lagi satu...still tak jumpa...dah la jam..setelah 2 jam tersangkut dalam jam..ayah buat keputusan nak pergi sogo sebab nanti nak cari map semula...bila sampai kl jer..jam lagi area sogo sebab S-card day..ayoyo...lepas park kat pertama complex ayah ngan ibu makan la kat foodcourt yang tak sedap tu..ibu dapat nasi goreng ikan masin yang tawar n lembik,ayah dapat nasi goreng ayam yang leh tukar nama kepada nasi goreng kerak nasi kunyit dengan ayam goreng..frust sangat..order air tak sampai2..tensen2...lepas makan terus jer g sogo..orang kat sogo macam ulat dalam t**k,ramai yang amat..ayah ngan ibu terus g bhgn kanak2..ingat tak ramai...rupanya sama naik jer dengan yang kat bawah tu...so ayah ngan ibu beli la skit barang baby...lepas tu terus balik sebab ibu dah tak larat..



Hari Ahad
Pagi-pagi ayah rasa nak demam jer...ibu tuam kepala ngan air..ayah samabung tido lepas subuh..so ayah tido la lama skit dari ibu...ibu masak sarapan pagi tu ketam masak pedas[sedap oo baby..jangan jeles]..lepas ayah bangun jer,ayah bantai la makan nasi ngan ketam tu,lepas dah siap semua,ayah dan ibu nak pergi jugak ker Pureeen wholesale tu...setelah sampai kat roundabout tu,ayah ikut jer pusingan yang ayah tak masuk semalam,memang jumpa kilang tu...apa lagi,baby pun bergerak sakan sebab seronok nak g beli barang baby...orang leh tahan ramai..ayah pun masuk la kat gudang tu...kami spent lebih kurang 2 jam jugak la nak beli barang-barang baby...banyak jugak la beli...hope baby suka la barang-barang yang ayah dan ibu pilih untuk baby yang tersayang.

Wednesday, August 4, 2010

baby yang pandai merajuk

0 comments
written by ayah

baby sayang..kenapa majuk(merajuk) ngan ayah..ayah marah baby ker..itulah ayat ayah selalu ayah sebut kat perut ibu tatkala ayah nak dengar n rasa baby kick...tapi dah berhari-hari kadang2 ayah tak dapat dengar..jeles ngan ibu..selalu dapat rasa baby kick n gerak2...baby ayah cepat terasa ni...baby girl ayah nak manja rasanya...untuk memujuk baby ayah ni, ayah belikan baju-baju colour pink kat baby...hehehe..baby termakan pujukan ayah..dapat dengar semula tendangan dan bunyi2 seperti bermain air ketuban ibu...kini dengupan jantung baby pun ayah dah dengar...be strong my dear..dah tak lama ayah nak cium pipimu sayang(ibu kata nak gigit pipi..hehehe)...

Detail scan on 20.07.2010 @an-nur B.B.Bangi

0 comments
written by ayah

hari ini baby ada appointment(diawalkan dari tarikh asal) dengan Pn. Anson dekat Hospital An-Nur.Ibu bagitahu ayah yang ibu dah buat appointment kul 9 pagi.. so ayah ambil cuti haritu..seperti biasa ayah g office ibu dulu pagi itu, ibu nak thumb-in...lepas tu terus ayah drive ker bangi.bila sampai ayah dan ibu bfast dulu sebab dah tahu baby konfem lapar pagi-pagi(memang time tu baby mamam),lepas bfast kat restoran Kelisa ayah dan ibu terus tunggu dalam klinik untuk scan baby...setelah nama Puan Zeti Rihayu dipanggil, hati ayah berdebar-debar nak tahu apa jantina baby...mula2 sekali puan anson scan jer dia sebut Xx,ayah tak dapt tangkap lagi sebab berdebar-debar punya pasal...alhamdulillah, semua baik kata puan anson setelah scan semua oragan baby...ayah tanya puan tu lagi sekali, "jantina anak saya puan",puan tu dengan selamba menjawab,"girl la sayang"....alhamdulillah,baby ayah baby girl...ibu paling gembira sebab ada kawan....ok nanti ayah update lagi...

Wednesday, July 14, 2010

~buat aku tersenyum~:)

0 comments
13/7/2010...
rabu...

erm,kamu sekarang dah pandai untuk buat ibu dan ayah selalu tersenyum...:)
kadang2,bile ibu atau ayah susah hati and 'story' pada kamu, baby akan 'bagi' reaksi2 drastik macam kick ke,cuit perut ibu ke and macam2 lagila..hehe,hilang trus rasa susah hati kami...sayang,kamulah segalanya buat ibu dan ayah..our little pumpkin..muahhhz!!:D

...tadi waktu rehat jumpe auntie lyn,ana n nora kat cafe...kami lunch same2,sedar x sedar ibu n kamu dah habiskan 10 biji cekodok makcik cafe yg sgt besh..hehe...pastu dgn rasa x cukup yang melampau, ibu leh bangun and tapau lagi cekodok tu 10 biji...makanya kamu and ibu telah berjaya habiskan 20 biji cekodok makcik cafe...yang bestnye masa ibu dok kunyah jemput2 tu,kamu punyala aktif bergerak sakan dalam perut ibu and cuma diam bila ibu telan jemput2 tu...seolah2 kamu x sabar tgu ibu telan jemput2 tu kan beby...hehe,nmpaknye kene dgn selera kamu ye?nanti kite buat kat umah and makan ngn ayah ye...kita lumba sapa makan paling banyak mcm slu and tambah boyot sama2 lagi...kan ayah kan...haha

sayang ibu dan ayah,
terima kasih sbb slu buat kami terseyum!
terima kasih Ya Allah atas kurniaanmu ini....
walaupun hidup kami serba sederhana, namun kurniaanMu ini sungguh2 menjadi penawar segala duka kami..:)

k.a.m.i s.a.y.a.n.g k.a.m.u!!!

monthly checkup + booking 3d,4d scan + antenatal class

2 comments
editor : ayah baby

monthly checkup @ poliklinik UKM[9.7.10]
Pada jumaat lepas bersamaan 9 July 2010, baby ada monthly check-up yang dah terlewat beberapa minggu..Seperti biasa ibu request kat ayah nak pergi tgh hari tapi ayah tak available masa tu...so last minute punya plan ibu kata nak g jumpa dr kul 5.30 ptg(sampai sharp kul 5.30 kat depan klinik)...seperti biasa ibu akan buat urine test untuk check kandungan gula(rasanya)..selepas no giliran berdetik di papan giliran, ibu n ayah pon masuk untuk jumpa Dr Fazilah..dr check blood-pressure ibu and detik paling ditunggu-tungu adalah nak tgok baby..so mula2 dr scan dah nampak baby..tgh relaks sambil berlunjur kaki dan tangan di kepala(dr kata tgh nari)..ish2...dpt tgok tulang belakang baby,tulang muka,tulang lain dan still posisi menyilang kaki untuk menyembunyi jantina baby...lepas dah tgok baby,ibu kena inject kancing gigi di sebelah tangan kiri..kesian ibu tak leh buat kerja nanti...
booking detail scan,3d,4d @an-nur Bangi[10.7.10]
tepat jam 11.30 ayah dan ibu telah pergi ke an-nur bangi untuk tgok pakej scan yang ada...kami setuju untuk ambil pakej detail scan,3d,4d, + cd,kami pun tempah tarikh untuk buat scan pada minggu baby berusia 27 minggu pada 27.7.10[macam kebetulan la plak..manyak ong ma]..so lepas buat tempahan, ayah dan ibu perlu bergerak ke Hospital Pantai Cheras untuk Antenatal Class..sebelum pergi ayah dah singgah ke Petronas untuk beli wafer Choc+peanut butter,tiba-tiba baby terliur nak wafer gak...ibu makan sampai berlemoih[comot],ayah kena marah sebab kecomotan ibu...
antenatal class @pantai hospital cheras
ayah dan ibu sampai tepat kul 1.00p.m di hospital pantai cheras...selepas register ayah dan ibu masuk kelas antenatal..ibu kata tempat duduk ibu kat sebelah bonda baby[lin],bila masuk jer dalam kelas tu, dah ada orang duduk kat situ,ibu n ayah cari tempat duduk lain...[nanti baby kata: apa la ayah ni,tulis benda tak penting]..kelas pertama disampaikan oleh Dr Suriati Akmal[senang ingat sebab nama macam ayah] dengan topik yang berkaitan pregnancy,kelas kedua oleh Dr Fong mengenai breastfeeding,kelas ketiga oleh wakil stem-life[memang interesting tapi mahal untuk buat stem-cell], kelas keempat dengan Ketua Jururawat wad bersaln mengenai tips2 penjagaan baby[mandi baby] dan last sekali dari wakil dumex..bagi ayah dan ibu,pengalaman mengikuti kelas ni sangat bermakna sebab banyak info yang kami dapat..lepas ni nak cari yang ada praktikal...kan ibu kan...
shopping barang basah @tesco
lepas jer dari hospital pantai cheras, ibu ajak ayah pergi tesco ampang untuk beli barang-barang basah untuk masak kat rumah...baby seperti biasa mengeras sebab tak suka nak shopping benda2 bukan barang dia[mungkin letih kot],selepas selesai beli barang,kami pun pulang ke rumah

Monday, June 28, 2010

~Our Little Precious...Always~

0 comments
28/6/2010...
2.00pm...

Harini ibu ade checkup dekat Poliklinik An-Nur Putrajaya...Smpai ke klinik dalam pukul 9am, dapat turn jumpa doc lebih kurang 11 30am...hehe..sayang dah gelisah dalam perut ibu...mesti sayang bosan kan...hehe..ibu pon x larat dah nak ubah posisi duduk...cramp pinggang sume ade..tapi xpe,demi nak pastikan kamu ok and nak 'melepas rindu' untuk tengok kamu yang dah sebulan ibu x nmpak kat screen scan, ibu tahan gak segala macam cramp...berbaloi demi kamu sayangku..hehe...bile jumpe doc,ibu tnya mcm2 yang dah 'kite' alami sebulan kebelakangan ni...and alhamdulillah doc kate sumenya normal...tibela masa untuk 'jumpe' kamu di skrin scan itu...dan bile ibu dan ayah lihat pada monitor skrin betapa 'relax'nya sayang dalam perut ibu,syukur yang x terhingga kami panjatkan padaNya...kedudukan sayang waktu tu (setelah diterjemah oleh doc),kaki diangkat sebelah (menaikkan lutut) dan sebelah lagi berlunjur lurus...tangan pule sebelah letak di pipi dan sebelah lagi ditelinga...mulut pule seperti mengunyah sesuatu,hisap jari agaknye spti selalu...dan kedudukan kamu berubah2 sepanjang proses scan dijalankan..hehe...haa,lupe ibu nak mention kat atas,berat sayang sekarang adelah 500 gram..hehe..teciknye..selesanya sayang kat dalam...syukur alhamdulilllah Ya Allah...:)

Tentang jantina kamu..jeng..jeng..jeng..hehe
masih belum di'konpemkan' oleh doc...adela tekaan doc tp ibu n ayah nak btl2 make sure gender sayang bile dah masuk 28 weeks @7 bulan nti...ape yang doc teka biarlah rahsia dulu..hehe.tapi apepun gender kamu,ibu dan ayah terima dengan syukur dan lapang dada..:D

Sayang,teruslah 'membesar' dalam rahim ibu sehingga due date nanti...sm2 kita doa spya smunya dipermudahkan Allah swt...Alahan ibu jugak akhirnya 'melabuhkan tirainya' pda minggu ke 20 hrtu @ 5 bulan...hehe...xpela sayang, 'upah' yang ibu dapat ckupla dengan lihat sayang ok dan sihat dlm rahim ibu...itu dah lebih dari memadai sygku...:)


....waktu ibu sedang menaip ni,kamu sungguh 'aktif' bergerak dalam perut ibu..hehe,geli hati dibuatnya..mungkin ke kamu tau ibu sedang 'menaip' sesuatu tentang kamu..entahla...ape skalipun,ibu dan ayah sentiasa sayangkan kamu....o.u.r l.i.t.t.l.e p.r.e.c.i.o.u.s.....

sekian untuk kali ini...:D
 

Our Dear...Dearest!! Copyright 2009 All Rights Reserved |