Dariku Untukmu...Airis Qaleisya Putri binti Akmal....


Friday, May 21, 2010

info dari bebycenter.com...layanzz

0 comments

video


Between 15 and 20 weeks, your baby will more than double in size. As his body grows, his nervous system is rapidly maturing.


His nerves are connecting his brain to the rest of his body – travelling from the brain through the brainstem and down the spine, and beginning to extend into his torso and limbs.


Your baby's skeleton is changing too. The soft cartilage is starting to harden into bone. This happens first in the arms and legs.


Sensory development is picking up speed. Your baby's brain is designating special areas for smell, taste, hearing, vision, and touch. At this stage, your baby may be able to hear your heartbeat and voice, so read aloud or sing a happy tune.


Your baby may even be sucking his thumb now.


At about 18 weeks, you'll start to experience one of the most exciting parts of pregnancy: feeling your baby's movements. His flexing arms and legs may feel like gentle flutters at first. They'll become even stronger and more frequent in the weeks ahead.


At 20 weeks, your baby weighs about 300g (10.5oz) and measures about 25cm (10in) from head to heel (about the length of a banana).


This week is a big milestone – the halfway point in your pregnancy.

Wednesday, May 19, 2010

~mimpi ngeri,syuh2 jauh2..jgn datang lagi!~

1 comments
Semalam ibu diganggu mimpi ngeri....dalam mimpi tu,nampak ibu tengah 'bleeding' banyak sangat...huhu...and macam ibu dah hilang beby time tu...dalam mimpi tu ibu sorang2,ayah xde...sebaknya Allah je yang tahu...
waktu ibu terjaga tu,ibu trasa syukur yang tak terhingga..terus pegang perut untuk 'rasa' beby....n of course nangis macam ape je...tapi nangis senyap2 jela sbb nanti ggu ayah tido...huhu...sepanjang malam ibu xleh lelap sayang,ibu pegang perut sampai pagi...tolongla jgn mimpi camtu lagi....:(

~pedihnya 'rasa' kehilangan sayang walaupun cuma dalam mimpi ibu~

Umur Mu Kini 17 Minggu (19052010)

0 comments

Salam sayang...hehe...ni adalah post pertama untuk blog our dear dearest ni....sbnarnye template ibu dah siapkan lame,tp content nye x pnh ade...xtau nak mula cmana sebenarnye...so,ayah pon tempek la progress beby pada minggu ni sebagai intro nye....:)

Rambut, kening, bulu mata baby dah
mulai tumbuh sementara garis kulit pada hujung jari juga mula terbentuk. Antara keajaiban Allah s.w.t pada saat ini ialah baby telah mempunyai cap jarinya yang tersendiri. Walaupun pada masa ini panjang baby hanya kira-kira 16 cm sahaja iaitu seperti sebatang pen. Ibu mungkin akan alami sembelit akibat sistem usus yang perlahan. Rahim ibu pula akan semakin membesar dan menekan pundi kencing. Jadi ibu kena amalkan meminum lebih banyak air masak dan memakan makanan berserat, jus buah-buahan serta sayur-sayuran hijau. -babycenter.com
 

Our Dear...Dearest!! Copyright 2009 All Rights Reserved |